Vermiste dieren

Vermissingen zijn erg moeilijk, en zeker bij een dier wat al een lange tijd van huis weg is. Blijf openstaan en alle aangereikte mogelijkheden van verschillende bronnen net zoveel aandacht geven. Voorkom dat je gaat focussen op alleen één tip. Bij een zichtmelding altijd vragen om een foto, als dat lukt. 

Mijn ervaring is dat flyeren en de vermissing voor langere tijd op social media blijven plaatsen en herhalen een goede manier is om je huisdier terug te vinden. Door positieve gedachten te sturen naar je huisdier sta je zelf vaak (onbewust) in liefdes verbinding met je dier en geef je ze steun. Wie weet krijg je zelf een ingeving?

 

Ik zoek

Nu wil ik dit als hobby verder onderzoeken en ben op zoek naar dieren die op korte termijn vermist zijn geraakt. Waar jij het baasje van bent, en waarmee ik een vrijblijvend op locatie (omgeving Eindhoven) een kijkje mag komen nemen naar de situatie. Ik gebruik daarbij als instrument een pendel. Wat heb ik dan nodig: een goede foto afgedrukt op fotopapier, die ik mag houden om hiermee verder op het dier te kunnen in tunen. Dit vermiste dier kan zijn: een hond of kat, konijn, parkiet, cavia, dwergpapengaai, paard etc. In ruil voor deze afstemming/ oefening met je dier vraag ik toestemming om deze gegevens als verslag met bijbehorende foto te mogen publiceren. Met naam of met jouw wens anoniem. Wil je een vermist dier opgeven, stuur dan een mail naar: info@goudenlandschap.nl

Chip met huidig telefoonnummer/speurhond

Zorg dat de chip van het dier op vermist staat en juist is geregistreerd met je huidige telefoonnummer. Meld het dier meteen aan bij Amivedi. Denk ook aan de mogelijkheid om bij een vermiste hond een speurhond (met zijn geleider) in te zetten. Beide zijn hierin goed getraind. Bijvoorbeeld als er geen zichtmeldingen zijn kan dit snel uitkomst bieden. Deze hond kan het spoor ruiken/ oppikken en volgen wat naar het vermiste dier leidt. 

Ben je jouw kat kwijt die normaal niet buiten kwam en daar de omgeving niet kent, denk dan ook eraan om (als je auto voor de deur staat) even onder de motorkap te kijken, o.a. achter de holle ruimte van je koplampen. De auto vooral niet starten! Bij katten die wat verder van huis gewend zijn en ook elk ander vermist huisdier, is mijn ervaring om midden in de nacht wanneer er geen enkele geluiden/ afleidingen/ stoorzenders meer zijn, zoals verkeer, mensen, hondenuitlaat-uur, elektrische snoeischaar etc..  in de zomernacht tussen 3:00u en 5;00u s' ochtends rond te lopen om te zoeken naar je kat waarbij je hem/ haar herhalend roept. Met daarbij af en toe meerdere minuten stil te staan zodat je dier de gelegenheid krijgt om zich op je te oriënteren. Zo kan niet alleen je dier jou horen, maar jij ook hem of haar! Het verkeer/ voorbijgangers en geluiden overdag  houden dit tegen. Je zou een speld moeten kunnen horen vallen. Zo stil! Ook kan je dier dan je stemgeluid (zijn/ haar naam roepen of zelfs zachtjes roepen) over een véél grotere afstand horen dan normaal, overdag is het één en al ruis. Bij vermoedens van opsluiting in een leegstaand huis ook even de klep van de brievenbusklep oplichten/ openen om te luisteren of je hem/ haar binnen hoort. Bij een bange kat of jong kitten zou je kitten geluiden op je telefoon kunnen afspelen om het dier uit zijn paniekmodus te (proberen) halen. Neem wat lekkers mee. Zorg dat je dier op elk moment, overdag of s' nachts, weer veilig door een open poort of raam naar binnen kan. 

Welke gegevens nodig?

In tegenstelling tot andere oefengesprekken met een huisdier waarbij ik zo min mogelijk informatie wil, is juist bij een vermist dier alle informatie welkom over het dier en haar mens(-en) , mede huisdieren en leefomgeving. Hoe is hij/ zij ontsnapt? Wanneer/ op welke datum? Is de locatie waar hij/ zij is ontsnapt hetzelfde adres waar hij/ zij woont en vertrouwd mee is? Aan de voorkant of achterkant van het huis. Wordt er buiten naar hem/ haar gezocht? Is er een herkenning van een piep geluidje, speeltje of een vriendje huisdier (met zijn omschrijving/ of zelfs foto) om het dier rustig te krijgen en verdere instructies te geven. Verder een goede duidelijke foto van het vermiste dier (met geen anderen delen van dieren of mensen erop), roepnaam van het dier, koosnaam, geboortedatum of geboortedatum bij benadering (geschatte leeftijd), geslacht, gecastreerd of gesteriliseerd ja/ nee, voornaam/ roepnaam van de mens bij het dier, woonplaats van het dier. Alle informatie over het dier (en zijn huisgenoten/ gezin) is/ zijn welkom. En als je wilt, kun je een extra bericht aan je dier geven.